Alber Kami Citati

Pročitajte citate Albera Kamija, francuskog pisca, filozofa i novinara i dobitnika Nobelove nagrade za književnost. 7. 11. 1913. - 4. 1. 1960.

quote

Opšte se dobro sastoji od sreće pojedinaca.

quote

Dobra volja, ako nije prosvećena, može učiniti isto toliko zla, koliko i zloba.

quote

Kad na stanovit način ostavljate dojam uspešnog čoveka, to može razjariti i magarca.

quote

Osećaj da si na pravoj strani, zadovoljstvo što imaš pravo, radost što možeš sama sebe poštivati, dragi gospodine, to su moćni pokretači koji nam pomažu da koračamo uspravno ili da idemo napred. Ako ljude toga lišite, pretvorićete ih u besne pse. Koliko je zločina počinjeno samo zato što počinitelji nisu mogli podnostiti što greše.

quote

Ponekad ćete jasnije prodrijeti u čoveka koji laže negoli u onoga koji kaže istinu. Istina, kao i svetlost, zaslepljuje. Laž je naprotiv, poput lepog sumraka u kojem se ističe svaki predmet.

quote

Prisila što sam je sebi nametao kako bih prikrio poročan deo svoga života, pridavala mi je, na primer, neko hladno držanje u kojem su ljudi videli izraz vrline, moja mi je ravnodušnost pribavljala naklonost, a moja je sebičnost dosizala vrhunac u mojim plemenitim delima.

quote

Čovek je uvek slobodan na nečiji tuđi račun.

quote

Pomisao koja je čoveku najprirodnija, koja mu se javlja naivno, kao iz dubine njegove prirode, jest pomisao o sopstvenoj nedužnosti.

quote

Kuga je svima otela mogućnost ljubavi, pa i moć prijateljstva. Jer ljubav zahteva nešto i od budućnosti, a nama su ostali samo trenuci.

quote

U svetu bez iluzija čovek je stranac.